ضرورت دسترسی موتورهای جستجو به محتویات کانال های عمومی تلگرام



۱۴ دی ماه ۱۳۹۷



بیش از پنج سال از راه اندازی پیام رسان تلگرام می گذرد ، درطول این سال ها مستمرا ، افزایش کیفیت و همچنین افزایش تعداد کاربران این مسنجر را شاهد بودیم . از مزایا و خلاقیت های تلگرام می توان ، سادگی کاربرد ، ربات های مبتنی برهوش مصنوعی و همچنین امکان ایجاد کانال ها را ذکر کرد . اخیرا شرکت تلگرام برای استفاده از تکنولوژی بلاکچین ، راه اندازی یک ICO را با موفقیت اجرائی کرد و توانست بیش از یک و نیم میلیارد دلار سرمایه را فقط درعرضه خصوصی جمع آوری کند . قطعا این موضوع موفقیت بزرگی برای شرکت تلگرام است و آقای Pavel Durov بنیان گذارتلگرام درآخرین مصاحبه خود از پیشرفت هفتاد درصدی نسخه بلاکچین تلگرام خبر داد .





برخلاف توفیق های تلگرام در زمینه های مختلف ، یک موضوع بسیارمهم و کلیدی کاملا فراموش شده است . متاسفانه تا امروز برای دسترسی موتورهای جستجو به هیچ کدام از قسمت های پلتفرم تلگرام برنامه ریزی نشده است ، شاید چون تلگرام ازابتدا خود را پیام رسان تعریف کرده بود ! معمولا مسنجرها ، ایمیل ها و Private browsing قسمت های تاریک پلتفرم های اجتماعی Dark social channels محسوب می شوند .


ولی به هرحال درطول این سال ها ، با توجه به ایجاد دهها هزار کانال تلگرامی فعال و ..... یک پلتفرم و شبکه اجتماعی بزرگ در داخل تلگرام ایجاد شده است . به همین دلیل لازم است شرکت تلگرام برای کاربران خود حداقلی از ایزارهای لازم شبکه های اجتماعی را فراهم نماید . دراین مقاله به همین موضوع می پردازیم و نشان خواهیم داد که ضروری ترین و مهمترین ابزار فراموش شده درتلگرام ، قطعا امکان دسترسی موتورهای جستجو به محتویات کانال های عمومی می باشد .



مسنجر تلگرام ، یک گام تا شبکه اجتماعی



برای این که بتوانیم تصویر واضحی از وضعیت مسنجر تلگرام داشته باشیم ، ابتدا نگاهی به آمار کانال Telegram Analytics می کنیم . در سپتامبر سال ۲۰۱۸ تعداد کل کانال های تلگرام که دراین سایت ثبت شده است ۸۴۷۴۳ اعلام گردیده است که ازاین تعداد ، حدودا پنجاه هزار کانال فارسی زبان و بیست هزار کانال روسی زبان هستند . هنگام نوشتن این مقاله بیش از سی کانال فارسی زبان ، هرکدام بیش از یک میلیون نفرعضو دارند ، تعداد اعضا در شش کانال انگلیسی زبان از مرز پانصد هزارعضو برای هر کدام از کانال ها گذشته است . ضمنا کانال های روس زبان که بیش از صد هزارعضو دارند ، بالغ بر هشتاد کانال می باشند . البته شما می توانید اطلاعات بیشتر و آخرین آمار به روز شده را در آدرس https://tgstat.ru ملاحظه نمایید .







در ارتباط با استفاده شگفت انگیز ایرانیان از تلگرام ، یکی از مسئولین دولتی ایران درآگوست سال ۲۰۱۷ آمار جالبی را بصورت رسمی منتشر کرد . مطابق این گزارش ، صرفا تعداد مطالب منتشر شده درکانال های عمومی تلگرام به زبان فارسی ، تقریبا با تمام محتوای تولید شده در کل سایت های فارسی زبان برابری می کند . به عبارت دیگر تا به حال نصف محتوای تولید شده به زبان فارسی درقسمت تاریک اینترنت ، یعنی داخل کانال های تلگرام منتشرشده است که هیچ کدام از موتورهای جستجو به این محتویات دسترسی ندارند . متاسفانه توان جستجو در داخل تلگرام نیز بسیار محدود است و کل این مطالب ، عکس ها ، ویدیوها و .... که معمولا نسخه ای از آنها نیز درهیچ وبسایتی وجود ندارد ، پس از مدت کوتاهی از انتشار، عملا شانسی برای دیده شدن مجدد ندارند.


مطابق همین گزارش ، بیش از بیست هزار کانال عمومی فارسی زبان ، هر کدام بیش از پنج هزار عضو دارند . ضمنا ۸۸ درصد مطالب منتشر شده در این کانال ها به صورت تولید مطلب جدید و ۱۲ درصد آن فوروارد مطالب کانال های دیگر می باشد . مطالب منتشر شده در کانال ها به طور متوسط ۱۱۲۵ بازدید داشته‌اند و در مجموع کل بازدید مطالب کانال های فارسی زبان به رقم ۱/۲ تریلیارد بالغ می شود . اعداد و ارقام این گزارش به خوبی نشان می دهد که بخش بسیار بزرگی از مطالعه فارسی زبانان را مطالب منتشر شده در کانال های عمومی تلگرام شکل می دهد .







در سال های اخیرشاهد اهمیت بیشتر وافزایش روزافزون استفاده از مسنجرها در مقایسه با شبکه های اجتماعی در جهان بوده ایم . حتی گفته می شود بزودی کاربران مسنجرها بیش از نصف افراد کره زمین خواهند بود . شاید به همین دلیل ، فیسبوک علاوه بر راه اندازی مسنجرخود ، شرکت واتس اپ را نیز به قیمت ۱۹ میلیارد دلار خرید تا سهم بزرگتری از کاربران مسنجرها داشته باشد . افزایش استفاده از مسنجر تلگرام نیز ازاین قاعده مستثنی نیست ، ولی این موضوع فقط بخشی ازموفقیت تلگرام بوده است . همانطور که ملاحظه فرمودید ، باید توجه داشت که تلگرام با داشتن کانال های میلیونی و گروه های بسیار پرجمعیت ، در حال حاضر صرفا یک پیام رسان محسوب نمی شود . تولید انبوهی از مطالب ، عکس ، نمودار ، ویدیو و .... درکانال های عمومی ، فوروارد این مطالب در گروه های دوستانه و خانوادگی ، فعالیت هزاران ربات تلگرامی ، موضوع کانال های تجاری ، تبلیغات داخل کانال ها و ….. باعث می شود در کنار پیام رسان تلگرام ، شاهد یک شبکه اجتماعی بزرگ باشیم .







بسیاری از شرکت ها و مجموعه های تولیدی و خدماتی ، کانال های تلگرامی دارند و گاهی برای ارتباط با مشتریان خود ، گروه های تلگرامی نیز راه اندازی می کنند . این شرکت ها محصولات و خدمات خود را درکانال های خود معرفی می کنند وغالبا در همان کانال ها و گروه ها ، امکان سفارش محصولات نیز وجود دارد زیرا دربسیاری موارد شرکت های کوچک ، وبسایت و فروشگاه آنلاین برای سفارش دادن ندارند . ضمنا تبلیغات در کانال های پر بیننده ، کاملا مرسوم است . کانال ها ی پرطرفدار اگر مثلا بیست پست روزانه داشته باشند ، پنج پست هم بصورت سفارشی و تبلیغاتی منتشر می کنند و دستمزد تبلیغ خود را مستقیما از سفارش دهنده تبلیغ دریافت می کنند . شاید تعجب کنید ولی تبلیغات در تلگرام به روشی که توضیح داده شد ، به یک تجارت دهها میلیون دلاری تبدیل شده است .


محتوای کانال های تلگرام بسیار متنوع هستند . تعدادی از کانال های پر طرفدار به موزیک ، سرگرمی ، اخبارسیاسی و اجتماعی می پردازند . هدف بعضی از کانال ها موضوعاتی مثل : تحلیل های اجتماعی ، فرهنگ ، تاریخ ، ادبیات ، سینما ‌، تکنولوژی و…… می باشد . جوامع بلاکچین ، رمزارزها و هوش مصنوعی کانال های زیادی را به خود اختصاص داده اند . معلم های کالج ، اساتید دانشگاه ها در رشته های مختلف ، شاعران و نویسندگان معمولا کانال اختصاصی خود را دارند و ……. متاسفانه بسیاری از کانال هایی که ذکر شد توسط هیچ وب سایتی ساپورت نمی شوند . معمولا فقط کانال هایی که اهمیت موتورهای جستجو را می دانند و امکانات لازم را برای راه اندازی سایت دارند ، نسخه ای از مطالب اصلی خود را در وبسایت خود ذخیره می کنند ولی محتوا و مطالب اکثر کانال ها عملا شانسی برای زنده بودن ندارند و فقط اعضا کانال در یک زمان محدود از این مطالب استفاده می کنند .


حتی برای یک موضوع علمی مثل فیزیک ، پیدا کردن آدرس همه کانال های تلگرام مرتبط با فیزیک، به هیچ وجه ساده نیست . بسیاری از کانال ها نتوانسته اند آدرس و موضوع مطالب خود را خارج از محیط تلگرام و درمحیط وب معرفی کنند . به همین دلیل موتورهای جستجو حتی نمی توانند برای پیدا کردن آدرس کانال ها کمکی کنند . جستجو در داخل تلگرام نیز بسیار محدود است . البته در ابتدا شرکت تلگرام برای معرفی موضوع کانال ها و امتیاز دادن به آنها اقدامات محدودی کرد . اقداماتی نیز توسط بعضی سایت ها برای ساماندهی لیست موضوعی از کانال ها انجام شد ولی هیچکدام از این اقدامات عملا کارائی لازم را نداشته است و شما نمی توانید بدون دانستن آدرس کانال ها و بازدید مستقیم ، ازموضوع ومحتوای آنها مطلع شوید .


همانطور که ملاحظه می فرمایید ، بهره برداری از حجم انبوهی از مطالب کانال های عمومی تلگرام بدون گوگل و موتورهای جستجوی دیگر، بسیار سخت است . با ادامه وضعیت موجود ، علاوه براین که امکان جستجو برای یافتن کانال ها و مطالب آنها بسیارمحدود خواهد بود ، متاسفانه حجم زیادی ازمطالب مهم و ضروری پس ازمدت کوتاهی دیگر دیده نخواهند شد . به همین دلیل لازم است شرکت تلگرام برای این مشکل چاره ای بیندیشد . مسلما تلگرام فقط یک مسنجر نیست واز طرفی آخرین گام تلگرام برای تبدیل شدن به یک شبکه اجتماعی کامل ، امکان دسترسی موتورهای جستجو به محتویات کانال های عمومی می باشد . این کاربهتراست سریعتر و به اختیار دارندگان کانال های تلگرام و بصورت آپشنال انجام شود .



مدیران شرکت تلگرام بخوانند



​شرکت فیسبوک وقتی مسنجر خود را راه اندازی کرد ، محتویات این مسنجر درقسمت تاریک شبکه اجتماعی فیسبوک قرار گرفت و برای همیشه از دسترس خزنده های گوگل و بقیه موتورهای جستجو خارج شد . حالا مسنجر تلگرام نیز باید دقیقا برعکس عمل کند و بخشی از محتویات کانال های عمومی خود را در دسترس خزنده های گوگل و بقیه موتورهای جستجو قراردهد . زیرا کانال هایی با اعضا میلیونی ، قسمتی از یک پیام رسان نیستند بلکه شبکه اجتماعی محسوب می شوند.







این عادلانه نیست که مطالب عکس ها ، ویدیوها و .... که با استقبال میلیونی روبرو می شوند ، در صفحات گوگل هیچ جایگاهی نداشته باشند و پس از مدت کوتاهی بطور کامل در کانال های تلگرامی مدفون شوند . ضعف جستجوگر داخل تلگرام مشخص است و قابل مقایسه با موتورهای جستجو مثل گوگل نیست .


اگر برای مالکین کانال های عمومی تلگرام ، این انتخاب وجود داشته باشد که بتوانند بین وضع موجود و یا استفاده از موتورهای جستجو را انتخاب کنند ، مسلما بسیاری ازکانال ها ، موتورهای جستجو را انتخاب می کنند. زیرا مطالب آنها ماندگار می شوند و همیشه درصفحات گوگل جایی خواهند داشت . مسلما این کار دستاورد بسیار خوبی برای زبان های روسی ، فارسی و …. خواهد داشت ، زیرا محتویات و حجم مطالب ارزنده این زبان ها را در وب افزایش می دهد .


از طرفی این اتفاق امکان تبلیغ یکپارچه در داخل کانال های عمومی تلگرام را فراهم می کند . شرکت تلگرام مانند فیسبوک می تواند خودش از درآمد مستقیم تبلیغات داخل کانال ها استفاده کند و یا مثلا این امکان را به Google Ads بدهد و یا حتی وضع موجود را حفظ کند و این امکان فقط برای مالکین کانال ها باقی بماند .


همین جا مطلب را پایان می دهیم و امیدواریم بزودی پیشنهاد و درخواست ما اجرایی شود . ضمنا خوشحال خواهیم شد نظرات خوانندگان محترم را بدانیم .



۱۴ دی ماه ۱۳۹۷