بلاکچین هوشمند؛ نجات بیت کوین و بیش از پنجاه تراوات ساعت صرفه جویی سالیانه درمصرف برق



۵ دی ماه ۱۳۹۷



مطابق مقله سفید بیت کوین : « طراحی نسخه همتا به همتا از یک پول نقد دیجیتالی ، ما را قادر می سازد که پرداخت های خود را به طور مستقیم و بدون نیاز به هیچ موسسه مالی یا واسطه دیگری، از طریق اینترنت انجام دهیم .»


به عبارت دیگر درشبکه غیرمتمرکز همتا به همتای بلاکچین بیت کوین ( و بلاکچین های دیگر) هیچ نهاد مالی ، مسئولیت دفترکل و ثبت تراکنش ها را بعهده ندارد . ولی از طرفی ، مردم و ماینرها نیزهمدیگر را نمی شناسند و به هم اطمینان ندارند . پس برای جلوگیری از تقلب و خطردوبارخرج کردن و ..... می بایست فکر جدیدی می شد . این فکر جدید برای بیت کوین استفاده ازمکانیسم اثبات کار بود که مطابق این مکانیسم ، ماینرها موظفند دررقابت و همکاری با یکدیگر و متاسفانه با مصرف برق سرسام آور، بلاک های جدید را به بلاکچین اضافه کنند تا هیچ اعتراضی بوجود نیاید .


تحقیقی که دراکتبر سال ۲۰۱۸ در مورد تغییرات اقلیمی جهان انجام شد ، نشان داد که در کمتر از سه دهه ، ماینینگ بیت کوین می تواند دمای هوا را بیش از 2 درجه سانتیگراد درجهان افزایش دهد . درمکانیسم اثبات کار که درشبکه بیت کوین مورد استفاده قرار می گیرد ، مصرف برق سرسام آوراست . ضمنا سهم بزرگی ازعملیات ماینینگ با برق نیروگاههای سوخت زغال سنگی درکشورچین انجام می شود که مشکلات زیست محیطی بیت کوین و تکنولوژی بلاکچین را مضاعف می کند .


در مقاله آقای Adam Jezard سال ۲۰۱۷ نشان داده شده که درمقام مقایسه هر تراکنش بیت کوین ۲۰۰ کیلو وات ساعت برق مصرف می کند ، در صورتی که هرتراکنش معمولی با کارت ویزا ، فقط ۰/۰۱ کیلوات ساعت برق مصرف می کند . یعنی تراکنش بیت کوین بیست هزار برابر بیشتر از تراکنش با کارت ویزا مصرف برق دارد . وضعیت شبکه اتریوم کمی بهتراز بیت کوین می باشد و برای هر تراکنش اتریوم ۳۷ کیلووات برق مصرف می شود ، ولی قطعا بازهم مصرف برق تراکنش اتریوم قابل مقایسه با یک تراکنش معمولی نیست .





اما تقریبا یکسال بعد مقاله ای درDigiconomist منتشر شد که نشان می داد که هر تراکنش بیت کوین بیش از دویست هزار برابر بیشتر از تراکنش با کارت ویزا مصرف برق دارد . البته بخشی ازعلت تفاوت اعداد دردو مقاله ، می تواند بالا رفتن سختی درماینینگ بیت کوین باشد و شاید اختلاف درمبنای محاسبه مصرف تراکنش های عادی نیز موثر بوده است . به هر حال و متاسفانه مصرف برق آنقدر زیاد است که حتی با برداشتن یک صفراز جلوی اعداد ، همچنان سرسام آور خواهد بود .





ضمنا درمقاله اخیر برای ملموس شدن اعداد ، مصرف سالیانه برق ماینینگ بیت کوین با مصرف سالیانه بعضی کشورها مقایسه شده است . متاسفانه این مصرف برق فقط و فقط ، برای ثبت تراکنش بیت کوین اتلاف می شود و هیچ ثمردیگری ندارد .





همانطورکه ملاحظه کردید ، ادامه وضعیت فعلی برای ثبت تراکنش های بیت کوین مشکلات زیادی خواهد داشت . یعنی علاوه برزحمت و هزینه هنگفت ، باعث آسیب به محیط زیست و افزایش قابل ملاحظه گرمایش کره زمین خواهد شد . مسلما این مشکلات حتی می تواند حیات بیت کوین و بسیاری از رمز ارزها را به خطر بیندازد .


متاسفانه مشکلات و تهدیدات دیگری نیزمتوجه بیت کوین است . مثلا می دانیم در وضعیت موجود افزایش مقیاس پذیری بیت کوین ممکن نیست واین موضوع کاربرد بیت کوین را محدود کرده است .





برای حل این مشکلات ، اخیرا ما روش ساده ای را با استفاده ازمفهوم قراردادهای هوشمند ارائه کره ایم و نام آن را Smart Blockchain گذاشته ایم . خوشبختانه با استفاده ازاین روش ، مشکلات بالا برای رمز ارزهای آینده و حتی برای بیت کوین و دیگر رمزارزهای موجود بصورت یکجا حل خواهد شد .



مشخصات و ویژگی های بلاکچین هوشمند



بیش از یکسال است که ما تلاش می کنیم درشبکه های غیرمتمرکز ، اطلاعات صحیح و غیرقابل خدشه تراکنش ها را در لحظه انجام تراکنش ها بدست آوریم . زیرا دراین حالت دیگراحتیاجی نیست که مانند شبکه های بیت کوین ، اتریوم و ...... ابتدا آلترناتیوهای متعددی از یک بلاک تولید شود و سپس ماینرها با صرف هزینه ، مصرف برق سرسام آور وهمچنین بهره گیری ازانواع مکانیسم های اثبات ، بتوانند بلاک معتبرو صحیح را انتخاب کنند .


خوشبختانه از تلاش هایمان نتایج خوبی گرفته ایم : ملموس ترین و ساده ترین روش ، استفاده ازمفهوم قراردادهای هوشمند برای ساختن بلاک ها می باشد . شاید به همین دلیل نام بلاکچین هوشمند برای بلاکچین های جدید ، مناسب باشد .


دربلاکچین هوشمند ، یک یا چند قرارداد هوشمند سازنده بلاک BPSC در داخل همان شبکه غیرمتمرکز حضوردارند و هیچ تراکنش موفقی بدون عاملیت آنها انجام نمی شود . برای یک تراکنش موفق در شبکه ، ابتدا می بایست فرستنده تعدادی رمز ارز را به والت BPSC منتقل کند و بلافاصله بصورت اتومات BPSC همان رمزارزها را به گیرنده نهایی می فرستد . این کارساده باعث می شود که BPSC درلحظه ، اطلاعات دقیق وغیرقابل خدشه ازهمه تراکنش های موفق را داشته باشد و به همین دلیل می تواند مانند یک نهاد مالی دقیق وامین ، اطلاعات تراکنش ها را داخل بلاک جدید ثبت نماید . سپس BPSC بصورت اتومات این بلاک جدید را به انتهای زنجیره بلاکچین اضافه می نماید و به این ترتیب هیچ کاری برای ماینرها و سازندگان بلاک در بلاکچین هوشمند وجود ندارد .


مسلما دراین حالت مصرف برق تراکنش های بلاکچین هوشمند با مصرف برق تراکنش های معمولی ویزا کارت ، تفاوتی ندارد . امروزه مصرف برق سرسام آور رمزارزها فقط بدلیل استفاده از مکانیسم اثبات کار و یا مکانیسم اثبات سهام و یا ..... می باشد که دربلاکچین هوشمند ابدا به هیچ کدام ازآنها احتیاجی نیست . اطلاعات ذخیره شده در BPSC غیرقابل خدشه است ، زیرا هنگام انجام تراکنش ها و بدون دخالت انسان ثبت شده است . بلاکچین هوشمند به همین سادگی می تواند به کابوس مصرف دهها تروات ساعت برق اضافی و افزایش دو درجه سانتیگراد دمای جهان پایان دهد.


ضمنا دیگر نباید نگران حق الزحمه ماینرها و سازندگان بلاک باشیم . BPSC ها بصورت اتومات و رایگان همه وظایف ماینرها را انجام خواهند داد و فقط کافیست نگران امنیت و ترافیک BPSC ها و شبکه باشیم . همچنین مقیاس پذیری شبکه بلاکچین هوشمند ، قابل مقایسه با وضعیت موجود نیست و حتی می تواند با سرعت تراکنش های ویزا کارت رقابت کند .



Smart Blockchain





دراین روش ، امکان تفکیک تراکنش ها براساس موضوع آنها نیزوجود دارد. اگراین کار با افزایش تعداد BPSC ها درشبکه صورت گیرد ، بهترین روش برای کم کردن ترافیک BPSC ها نیز خواهد بود . یعنی علاوه برتفکیک تراکنش ها دربلاکچین های متفاوت ، به کم شدن ترافیک BPSC ها نیزکمک می شود . دراین حالت مثلا می توان چند نوع رمز ارز را دریک شبکه ، با بلاکچین های مستقل معامله کرد . ولی محدودیت و نکته مهم این است که تراکنش هایی را می توان به BPSC های جداگانه سپرد که موضوع تراکنش ها ، ارتباطی با هم نداشته باشند . مثلا اگر دریک قرارداد هوشمند بخواهیم برای هرصد لایک ، مبلغی به کاربر پرداخت شود ، باید تراکنش لایک ها و تراکنش رمز ارزهای این پروژه را توسط یک BPSC و دریک بلاکچین واحد ثبت و ذخیره کنیم .





برای آشنایی با جزئیات عملکرد بلاکچین های هوشمند واطلاعات بیشتردراین زمینه ، می توانید مقاله دیگر ما را درلینک زیرمطالعه نمایید :

«حذف ماینرها و سازندگان بلاک ، با استفاده از قرارداد هوشمند»


ضمنا ما دو مقاله دیگر نیز درهمین ارتباط منتشر کرده ایم که در آنها مفهوم بلاکجین هوشمند ، از منظرهای متفاوت بررسی شده است . لینک های زیرمرتبط با این دومقاله می باشد :

«بلاکچین هوشمند ؛ خدمات متقابل تکنولوژی بلاکچین و قراردادهای هوشمند»

«قراردادهای هوشمند ؛ جایگزین مناسبی برای ماینرها و سازندگان بلاک»



نجات بیت کوین توسط بلاکچین هوشمند



همانطورکه ملاحظه کردید ، وظیفه اصلی در بلاکچین هوشمند بر عهده قراردادهای هوشمند سازنده بلاک BPSC می باشد ، ولی اساسا امکان راه اندازی هیچ قرارداد هوشمندی روی بلاکچین بیت کوین وجود ندارد و شبکه بیت کوین قابلیت شبکه هایی مثل اتریوم یا EOS را دارا نیست .


خوشبختانه این مشکل قابل حل است واگر بخواهیم ازبلاکچین هوشمند برای نجات بیت کوین استفاده کنیم ، کافیست یک شبکه غیرمتمرکزجدید راه اندازی نمائیم که امکان ثبت و راه اندازی قراردادهای هوشمند را مانند شبکه اتریوم داشته باشد . این شبکه بلاکچین جدید ، در دو مرحله جایگزین شبکه بیت کوین اصلی خواهد شد .


ابتدا دراین شبکه جدید ، یک یا چند قرارداد هوشمند سازنده بلاک BPSC را طراحی و فعال می کنیم . پس از اطمینان ازعملکرد BPSC روی شبکه جدید ، در مرحله دوم باید از مالکین بیت کوین ها بخواهیم معادل بیت کوین خود ، از رمز ارز جدید دریافت کنند وهمزمان باید بیت کوین اولیه آنها سوزانده شود . این کارها توسط BPSC شبکه انجام می شود و BPSC می تواند موجودی اولیه هرکیف پول شبکه را ثبت کند . به این ترتیب بلاک اولیه و زنجیره بلاک ها توسط BPSC با دقت کامل در بلاکچین جدید وهوشمند ساخته خواهد شد .







اخیرا شبیه این کار توسط شبکه EOS انجام شده است و دستاوردهای جامعه EOS می تواند تجربه خوبی باشد . وقتی شرکت بلاک وان می خواست ICO خود را برای EOS راه اندازی کند ، هنوز رمزارز وشبکه EOS وجود نداشت. این شرکت تصمیم گرفت موقتا از یک توکن ERC 20 اتریوم برای جمع آوری پول استفاده کند . پس ازاینکه شبکه و رمز ارز EOS راه اندازی شد ، توکن های ERC 20 که نزد هر کسی بود ، سوزانده شد و همزمان معادل مبالغ سوزانده شده ، از رمزارز EOS به همان شخص پرداخت گردید .


حقیقت این است که وضعیت فعلی بیت کوین نمی تواند همیشه ادامه پیدا کند و بلاکچین هوشمند روش مناسبی برای نجات بیت کوین و تحول درتکنولوژی بلاکچین است . این روش می تواند همه مشکلات و محدودیت های ییت کوین را یکجا حل کند ، ضمن اینکه همچنان بیت کوین به هیچ نهاد مالی و بانکی وابسته نخواهد بود . همین جا مطلب را پایان می دهیم و منتظر نظرات شما هستیم .



۵ دی ماه ۱۳۹۷